Gardi speķa pīrādziņi Ziemassvētkiem

no

Ziemassvētki daudzās ģimenēs ir vieni no gaidītākajiem gada svētkiem. Tas ir pateicoties šo svētku daudzajām tradīcijām, no kurām liela loma ir arī svētku galdam. Viens no ēdieniem, bez kura Ziemassvētki nav iedomājami, ir silti speķa pīrādziņi, kas tikko izņemti no krāsns.

Meklējot klasisku recepti, esam atraduši optimālāko veidu, kā pagatavot gardus speķa pīrādziņus, kas noteikti garšos svētku ciemiņiem un ģimenei.

Par citiem svētku ēdieniem vairāk varēsi izlasīt rakstā Populārākie Ziemassvētku ēdieni, kur apkopoti 9 svētku ēdieni, kuriem obligāti svētku vakarā ir jābūt uz galda.

Lai uzzinātu mūsu recepti tradicionālu speķa pīrādziņu pagatavošanai, turpini lasīt šo rakstu.

Pašgatavota pīrādziņu mīkla

speķa pīrādziņi

Esam pārliecināti, ka katrās mājās speķa pīrādziņus gatavo citādāk. Savukārt, ja tu vēl esi īstās receptes meklējumos, piedāvājam sekojošu variantu. 

Lai pagatavotu gardus speķa pīrādziņus, tev būs nepieciešamas sekojošas sastāvdaļas:

  • 250ml piens;
  • 50 g raugs;
  • 500-600 g miltu;
  • 200 g sviesta;
  • 2 ēdamkarotes cukura;
  • ½ tējkarote sāls;
  • 350 g kūpināta gaļa (gan ar speķīti, gan ar liesumiņu);
  • 1 paliels sīpols;
  • Malti melnie pipari garšai;
  • 1 ola pīrādziņu virskārtas pārsmērēšanai.

Mūsdienās gandrīz visu vēlamo var iegādāties jau gatavu, taču īpaši Ziemassvētkos rodas vēlme konkrētus ēdienus pagatavot pašam. Tā, mūsuprāt, ir ar speķa pīrādziņiem. Protams, tos var gatavot daļēji –iegādājoties jau gatavu mīklu. Tomēr, ja vēlies pagatavot pīrādziņus no paša sākuma, tad vispirms jāķeras klāt mīklai.

1. Uzraudzē raugu

Pirmais solis mīklas pagatavošanai ir uzraudzēt raugu. Sasmalcini to, pievienojot raugam vienu tējkaroti cukura, nedaudz silta ūdens vai piena un vienu ēdamkaroti miltu. Visu samaisa un noliek siltā vietā, kamēr gatavo mīklas pamatu.

2. Uzsilda pienu

Nākošais solis ir uzsildīt katliņā pienu. Ir svarīgi to pastāvīgi maisīt, pārliecinoties par to, ka piens uzsilst lēnām. Rūpīgi jāpārliecinās par to, lai piens par daudz neuzkarst. Ja tā notiek, tad tas obligāti jāatdzesē. Pieliekot miltiem klāt karstu pienu, mīkla var apturēt rūgšanas procesu.

Kamēr piens tiek sildīts, tam pievieno klāt sviestu, cukuru un sāli. Kad sviests izkusis, šķidrumā iesijā miltus. Masu maisa, kamēr mīkla palikusi bieza. Pa to laiku būs arī uzrūdzis raugs – to pievieno esošajai masai un turpina maisīt.

3. Mīca mīklu

Kad mīkla palikusi pietiekami bieza, tās maisīšana ar karoti tiek apgrūtināta. Tas nozīmē, ka laiks ir pāriet uz tās mīcīšanu ar rokām. Mīklu mīca tik ilgi, kamēr mīkla ir palikusi gluda un spīdīga – kad tā bez problēmām atlīp nost gan no rokām, gan no bļodas.

Tik līdz mīkla ir kārtīgi izmīcīta, to apkaisa ar miltiem, apsedz ar dvielīti un noliek malā uzrūgt. Galvenais, lai vieta ir silta.

4. Mīklai jābūt uzbriedušai dubultā

Mīkla ir gatava vienīgi tad, kad tā ir manāmi teju dubultojusies izmērā. Tad arī var ķerties klāt pie pīrāgu gatavošanas, par ko tālāk lasi raksta otrajā sadaļā.

Speķa pīrādziņi – pildījuma recepte

speķa pīrādziņi

Kamēr mīkla atpūšas, var sākt gatavot pīrādziņu pildījumu. 

1. Sasmalcina sīpolu un gaļu

Visgaršīgākie pīrādziņi ir tie, kuru pildījums ir labi sasmalcināts pavisam sīkos gabaliņos. Tā, lai kumosā tiek teju kustu uz mēles. Tāpēc pirmais solis ir rūpīgi sasmalcināt sīpolu un gaļiņu. Tos liek vienā traukā, pievieno klāt arī melnos piparus un sāli pēc garšas.

2. Ar glāzi izspiež mīklas aplīšus

Svarīgi parūpēties par to, lai pīrādziņi būtu vienādā izmērā. Viens veids, kā to panākt, ir izspiežot formiņas ar glāzi. Paņem mīklu, saplacina to un nedaudz apber ar miltiem. Mīklu izrullē un ar glāzi izspiež aplīšus. 

3. Liek pildījumu

Katrā mīklas aplītī liek aptuveni vienu tējkaroti ar pildījumu. To ieliek aplīsa viducī, pārloka pāri mīklas pusīti un aizspiež ar pirkstiem. To var darīt arī ar dakšu. 

Var izmantot arī ūdeni, lai pirksti neliptu pie mīklas. Pirms pīrādziņa aizlocīšanas pirkstus var iemērkt ūdenī un apslacīt pīrādziņa maliņu pirms aizlocīšanas. Tas ļaus pīrāga mīklai labāk salipt kopā. 

4. Apsmērē pīrādziņus ar sakultu olu

Kā jau jebkuram ēdienam – mums visiem patīk ēst arī ar acīm. Tāpēc ir svarīgi, lai pīrādziņi arī izskatītos apetelīgi. Viena no svarīgākajām daļām, ko nevajadzētu izlaist, ir pīrādziņu apsmērēšana ar sakultu olu. Tad speķa pīrādziņi būs skaisti brūni un spīdīgi.

Liek cepeškrāsnī aptuveni 250 grādos uz kādām 6-8 minūtēm. Pievaktē, lai neapdeg. 

Lai labi garšo!

Ieskaties arī citos mūsu recepšu rakstos, piemēram, Cūkgaļas cepetis sātīgiem svētkiem un Soļankas recepte latviešu gaumē

Komentēt