Viens no labākajiem latviešu ēdieniem īsteniem gaļas cienītājiem noteikti ir sulīgs cūkgaļas cepetis. Tas ir vienkāršs, gards un arī svinīgs ēdiens, kas piemērots jebkuru svētku galdam.
Galvenais cūkgaļas cepeša pagatavošanas noslēpums slēpjas tā marinādē. Ja izdodas atrast lielisku marinādes recepti, tad ar visu pārējo problēmām nevajadzētu rasties. Tad nu esam šeit, lai ar to palīdzētu.
Šajā rakstā varēsi atrast izcila cepeša marinādi un pagatavošanas instrukciju soli pa solim.
Sastāvdaļas, lai izdotos gards cūkgaļas cepetis
Gardu cūkgaļas cepeti iespējams pagatavot no cūkgaļas kakla karbonādes, cūkgaļas filejas ārējās daļas ar ādu un speķi, muguras daļas, lāpstiņas daļas vai bekona ar ādu vai bez tās. Šajā receptē esam izvēlējušies pagatavot cepeti no cūkgaļas kakla karbonādes.
Lai cepetim būtu laiks sasūkties ar pagatavoto marinādi, ieteicams to gatavot iepriekšējā dienā. Lūk, arī nepieciešamās sastāvdaļas.
Tev būs nepieciešams:
- 2kg cūkgaļas kakla karbonāde;
- 5 lieli sīpoli;
- 2 pilnas ķiploku galviņas;
- 1 ēdamkarote sāls;
- 1 tējkarote malto piparu;
- 70ml sojas mērces;
- 30ml olīveļļas.
Cepeša pagatavošanā galvenais noslēpums ir nežēlot sastāvdaļas marinādei. Šajā gadījumā jau esam apkopojuši lielisku recepti. Tomēr nenoliedzami 2 pilnas galviņas ar ķiploku daiviņām kādu var arī samulsināt. Te jāpiekodina uzticēties procesam un receptei.
Vissvarīgākā, protams, ir kvalitatīva gaļa. Iesakām to pasūtīt no uzņēmuma Gaļas Piegāde Jums. Piedāvājumā ir dažādu veidu svaiga gaļas un žāvējumi, desas utt. Ieskaitot arī cūkgaļas kakla karbonāde, kas ir lieliski piemērota šai cepeša receptei.
Marinādes sastāvdaļas tika piemeklētas tā, lai tās izceltu cepeša lielisko garšu, nevis to nomāktu.
Cūkgaļas cepeša recepte: pagatavošana soli pa solim
Kad nepieciešamās sastāvdaļas ir apkopotas, varam ķerties klāt cepeša pagatavošanai.
Marinādes pagatavošana
Marinādes pagatavošana ir gaužām vienkārša – atliek vien sagriezt un apvienot visas sastāvdaļas.
Īsumā tas izskatīsies šādi:
- Ķiplokus un sīpolus nomizo.
- Katru ķiploka daiviņu sadala vēl 2-3 gabaliņos. Ar nazi sadur dažāda dziļuma caurumus cepetī un tajos ievieto kādu pusi sadalīto ķiploka daiviņu. Pārējās noderēs turpmāk.
- Cepeti ievieto atbilstoša izmēra traukā. Sagriež sīpolus gredzenos un pievieno klāt gaļai, arī atlikušos ķiplokus.
- Pievieno gaļai klāt arī pārējās sastāvdaļas – sāli, piparus, sojas mērci un olīveļļu. Kārtīgi iemasē cepetī šo marinādi un liek traukam virsū šķīvi vai speciālu vāku. Tad liek uz nakti ledusskapī.
Cepeša pagatavošana svētku dienā
Kad cepetis visu nakti ir nostāvējies ledusskapī un marināde labi sasūkusies iekšā, var arī sākt to gatavot pirms ciemiņu ierašanas. To vajadzētu sākt darīt laicīgi – cepeša pagatavošana aizņems aptuveni 2 stundas laika.
Cūkgaļas cepetis soli pa solim:
- Lai netērētu laiku, vispirms jau uzreiz ir jāieslēdz iekšā cepeškrāsns. Cepetis gatavosies 200 grādu temperatūrā.
- Ņem cepeti ārā no ledusskapja un pārliec cepamajā pannā ar augstākām maliņām. Labi apakšā palikt cepamo papīru, lai pēc tam nenāktos cīnīties ar pannas mazgāšanu. Atlikušo marinādi liec klāt cepetim.
- Arī sīpolus no marinādes kārto virsū uz cepeša.
- Liek cepeti gatavoties cepeškrāsnī uz 200 grādiem. Cep, kamēr sīpoli apbrūnē. Tad nogriež temperatūru uz 180 grādiem un ļauj cepties vēl kādu stundu noteikti.
- Ja cepeti nepasniedz uzreiz, to var apklāt ar folliju, lai saglabājas sulīgums.
Gatavs baudīšanai!
Tā kā svētki nav iedomājami arī bez rasola, tad šeit ievietosim arī saiti ar klasiska rasola recepti – Iecienītākā rasola recepte.
Vēl gaļas pagatavošanas marinādēm var iedvesmoties mūsu rakstā Šašlika marināde – receptes tavai gaumei.
Lai labi garšo!