Šašlika marināde – receptes tavai gaumei

no

Ir pienākusi grila sezona, kad jebkurā brīvajā dienā gribās aizbraukt kaut kur pie dabas un uzcept gaļu. Brīvdabas pikniki ar visu ģimeni un draugiem ir viens no vasaras pasākumiem, kas vienmēr atstāj ar lieliskām atmiņām. Lai diena būtu pavisam izdevusies, vērts tai sagatavoties un jau laicīgi parūpēties par gardu gaļas marinādi.

Šajā rakstā apkopotas gardas un pārbaudītas cūkgaļas un vistas gaļas šašlika marinādes, kā arī pašās beigās divas papildus receptes cūkas ribiņām un vistas spārniņiem.

Rakstā aplūkotas šādas receptes:

Kvalitatīva gaļa no Gaļas Piegāde Jums

Pirms meklēt gardas šašlika receptes, jāpārliecinās par to, ka ir pieejama kvalitatīva gaļa. Ja ir paredzēts kāds izbrauciens ārpus mājas konkrētā datumā, vērts tam laikus sagatavoties un atrast izcilas kvalitātes gaļu.

Gaļas Piegāde Jums ir serviss, kas piedāvā gaļas piegādi līdz pat mājokļa durvīm. Piedāvājumā ir svaiga un kvalitatīva gaļa – gan jaunlopa, gan cūkgaļa, gan arī gatavi grilprodukti cepšanai.

Cūkgaļas šašliks

cukgalas saslika marinade

Cūkgaļas šašliks ir klasika, kas garšo ikvienam. Tā ir standarta izvēle, kas piemērota gan dārza ballītēm, gan piknikiem, gan arī jebkurai citai atpūtai pie dabas svaigā gaisā.

Galvenā ir lieliska cūkgaļas šašlika marināde, un ar to mēs noteikti palīdzēsim.

Tradicionāla šašlika marināde

Tradicionāla šašlika marināde ar sastāvdaļām, kas katram noteikti jau būs mājās. Vienkārša, taču bezgala garda recepte lieliskām brīvdienām.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 1 kg cūkgaļas 
  • 800 g sīpolu
  • 1 citrons
  • 2 tējk. sāls
  • 2 tējk. maltu piparu
  • 3 ēd. k. cukura
  • 50 g olīveļļas 
  • 70 g galda etiķa 9%
  • 70 g ūdens

Pagatavošana:

  1. Gaļu atdala no cīpslām un sagriež apm. 4×4 cm lielos gabalos.
  2. Nomizo sīpolus un sagriež vidēji smalkos gredzenos.
  3. Tad sajauc sīpolus kopā ar gaļu un kārtīgi samaisa, līdz gaļa un sīpoli sāk suloties.
  4. Sagriež citronu smalkās šķēlītēs un iemaisa gaļā. 
  5. Etiķi, eļļu un ūdeni sajauc kopā noslēdzamā traukā (var burkā ar aizskrūvējamu vāku), saskalo un pievieno gaļai.
  6. Tad pievieno sāli, piparus un cukuru. Cukurs tiek pievienots kā garšas regulētājs, lai marināde nebūtu skāba, bet gan saldskāba. Iemaisa visu iekšā gaļā.
  7. Tad uzliek traukam ko smagu, lai nospiež un atstāj uz aptuveni 4 stundām, lai gaļa paspēj uzsūkt marinādi.
  8. Tad var spraust uz iesma vai likt režģī un cept 15 – 20 min. Var uz iesma pievienot citrona šķēlīti, sīpolus vai dārzeņus.

Pikantais šašliks

Asu garšu cienītājiem noteikti patiks šašlika marināde, kas ir ar nelielu asumiņu. Marinādei pievienotie čili pipari parūpēsies par gardu un pikantu šašliku.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 2kg cūkgaļa
  • 3 sīpoli
  • 1 citrons
  • 3 čili pipari
  • 1 ēd.k. olīveļļas
  • 1 ēd.k. sāls
  • Cukurs

Pagatavošana:

  1. Sākumā jānomizo sīpoli – to nekad nav par daudz. Sīpolus sarīvē, lai labāk iemaisītu marinādē.
  2. Smalki sagriež čili piparus. Ja vēlas panākt patiesi pikantu garšu un šašliks nav domāts bērniem, tad uz katru gaļas kilogramu var likt pusotru piparu. 
  3. Tad čili pipariem attiecīgi pievieno klāt ēdamkaroti (bez kaudzes) sāls un šķipsniņu cukura, olīveļļu un citrona sula. 
  4. Sākumā samīca kopā sīpolus ar garšvielām, līdz sāk izdalīties sula un sāls tiešā veidā iedarbojas vispirms uz sīpoliem, nevis tieši uz gaļu.
  5. Kad sīpoli kārtīgi izmīcīti, tikai tad to sajaucam ar gaļu. Visu sajauc un tur ledusskapī 24h, lai marināde paspēj ievilkties.

Šašlika marināde brendijā

Šī šašlika marināde ir smalks un restorāna cienīgs gardums īpaši izvēlīgiem ēdājiem. Gaļa izdosies ļoti sulīga ar kraukšķīgu ārpusi un mutē kūstošu iekšpusi. 

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 1kg jaunlopa gaļa 
  • 100g labas kvalitātes brendijs (konjaks)
  • Sāls, malti pipari, smaržīgie pipari
  • Garšvielu maisījums šašlikam
  • Sīpoli
  • Lauru lapas

Pagatavošana:

  1. Jaunlopa gaļu griež vidējos gabalos, lielums pēc paredzamās cepšanas metodes (iesmi vai restes). Trauku iemarinēšanai izvēlās tādu, lai būtu iespējams slogot gaļu. 
  2. Liek kārtās gaļas gabaliņus, ierīvētus ar garšvielām, tad sīpolu kārtu ar pāris lauru lapām.
  3. Iegūto kārtojumu pārlej ar kvalitatīvu alkoholu, pēc aprēķina 1 kg gaļas – 100 g dzēriena, var arī mazāk (~50g). Brendijs tiek lietots etiķa vietā. 
  4. Vislabākajiem rezultātiem marinēšana ilgst aptuveni 2-3 dienas. Gaļa ir sulīga un ar perfektu garšu.

Vistas šašliks

saslika marinade

Vistas gaļas šašliks labāk iet kopā ar maigām marinādēm un arī tā ir klasiska izvēle atpūtai pie dabas. Esam apkopojuši 3 gardākās un vienkāršākās vistas šašlika marinādes receptes.

Vistas šašliks karijā un majonēzē

Ja šašliku vēlas taisīt no vistas gaļas, tad viena no klasiskajām marinādēm ir karija un majonēzes vistas marināde. Tā ir maiga un patiesi garšīga.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 2 kg vistas filejas
  • 2 lieli sīpoli
  • 2-3 ēdamkarotes cukura
  • 1 citrons
  • 150 g majonēzes
  • 1-2 ēdamkarotes karija
  • Ķiploki
  • Sāls
  • Vegeta
  • Dilles

Pagatavošana:

  1. Sīpolus sagriež aplīšos vai pusapļos, saberzē ar cukuru un ļauj 5 min pastāvēt. 
  2. Izspiež citrona sulu, pievieno to klāt gaļai kopā ar ķiplokiem, garšvielām, kariju, sāli un majonēzi. 
  3. Visu samaisa. Mērcei jābūt pikantai, lai nekā netrūktu. Liek klāt vistu jau sagrieztu vajadzīgos gabaliņos. 
  4. Uzliek virsū smagumu un atstāj iemarinēties uz pāris stundām, cik nu laiks atļauj. 

Klasiskais vistas šašliks etiķa marinādē

Zeltaini, sulīgi un aromātiski šašlika gabaliņi ar patīkami skābenu etiķa pēcgaršu ir īsta bērnības vasaru klasika, ko noteikti vērts izbaudīt katru grilsezonu.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 2,5 kg vistas šķiņķis
  • 5 sīpoli
  • 0,5l ūdens
  • 0,5l 9% etiķis
  • 3 ēd.k. sāls
  • 3 ēd.k. cukurs
  • 1 ēd.k. karija pulveris
  • 4 lauru lapas
  • 4 ķiploka daiviņas
  • 8 melnie pipari
  • 1 citrons
  • dilles

Pagatavošana:

  1. Nopērk atkaulotos vistu šķiņķīšus. Atdala lieko – nogriež taukus no malām, kā arī lielās ādas, kuras karājas gar malām.
  2. Gaļu griež tāda lieluma gabaliņos, lai tos var satvert plaukstā (no viena šķiņķa sanāk 2–3 gabali). Sīpolus nomizo, sagriež ripiņās.
  3. Bļodā kārtām liek gaļu, sīpolus, gaļu, tad atkal sīpolus, kamēr visas sastāvdaļas beigušās.
  4. Gatavo marinādi. Samaisa visas sastāvdaļas, līdz sāls un cukurs ir izšķīdis. Pievieno ripiņās sagrieztu citronu.
  5. Gaļu pārlej ar marinādi un marinē vismaz pāris stundas.

Ātrā sinepju un medus marināde vistas šašlikam

Vislabākās atmiņas no atpūtas pie dabas vienmēr saistās ar ēdienu. Pirmkārt, jau dabā viss garšo labāk.

Otrkārt, gaļas kvalitātei ir liela nozīme. Sinepju un medus maigā marināde garantē sulīgu un gardu šašliku, ko baudīt kopā ar ģimeni un draugiem.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • Vistas gaļa
  • Fraču sinepes
  • Medus
  • Zaļumi pēc izvēles – dilles, pētersīļi, kinza
  • Ķiploka daiviņas
  • Sāls un pipari
  • Olīveļļa cepšanai

Pagatavošana:

  1. Sinepes un medu proporcijā 1:1 sajauc, pievieno nedaudz eļļas un samaisa kopā līdz majonēzes konsistencei. Svarīgi pievienot labas kvalitātes, cepšanai paredzētu olīveļļu, kas neļaus šašlikam piedegt.
  2. Pēc tam pievieno smalki sagrieztus zaļumus, ķiploku, piparus un sāli.
  3. Visu samaisa, tad kārtīgi un ar mīlestību “iemasē” gaļā.
  4. Grilē, cep cepeškrāsnī vai uz pannas, līdz gaļa gatava.

Ribiņas viskija marinādē

saslika marinade

Ja šašliku gribas aizstāt ar ko citu vai vienkārši padarīt grilsezonu vēl gardāku, iesakām pamēģināt uzgrillēt arī cūkas ribiņas gardā un izteiksmīgā viskija mērcē.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 2kg viegli vārītas cūkas ribiņas
  • 1 apelsīns (sula un miza)
  • 60ml sojas mērce
  • 250ml tomātu mērce
  • 185ml kola
  • 60ml saldā čili mērce
  • 30ml cukura sīrups
  • 85ml viskijs

Pagatavošana:

  1. Liek ribas traukā (ne metāla). Sajauc visas marinādes izejvielas, izņemot viskiju. 
  2. Uzkarsē viskiju pannā un uzmanīgi aizdedzina. Pievieno viskiju marinādei, kārtīgi samaisa un visu pārlej ribiņām. 
  3. Ļauj gaļai marinēties vismaz stundu, bet vislabāk – atstāt to uz nakti.
  4. Izņem ribas no marinādes, marinādi noliek malā. Cep vai grilē ribiņas tik ilgi, kamēr tās gatavas (cūku ribiņām jābūt labi izceptām).
  5. Marinādi lej uz pannas, uzvāra un turpina vārīt, kamēr mērce reducējas un sabiezē. Pasniedz kopā ar ribiņām un piedevām pēc izvēles.

Vistas spārniņi sojas, ingvera, medus un ķiploku marinādē

vistas sparnini

Vienkārša un garšām bagāta vistas spārniņu marināde, kurā ir sastāvdaļas ar ļoti izteiksmīgu garšu. 

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 3 ķiploku daiviņas
  • 3 ēd.k. medus
  • 100 ml sojas mērces
  • Šķipsna rīvēts ingvers
  • Mazliet citrona sulas

Pagatavošana:

  1. Ķiploku daiviņas saspiež un ieliek bļodiņā. 
  2. Tām pievieno medu, ingveru, citrona sulu un sojas mērci. 
  3. Visas sastāvdaļas sajauc un ieliek traukā vai maisiņā kopā ar vistas spārniņiem. Trauku kārtīgi sakrata, lai spārniņi noklātos ar marinādi, un liek ledusskapī. 
  4. Marinē divas stundas.

Grilsezonas laikā īpaši svarīgi ir arī atcerēties regulāri padzerties. Karstā vasaras dienā katra alus vai limonādes glāze ir jākompensē ar ūdens glāzi. Rakstā TOP ūdens pudeles atradīsi labus ūdens pudeļu zīmolus, kas atgādinās regulāri padzerties.

Vēl citas vasarīgas receptes meklē šeit:

Lai garda grilsezona!

Komentēt