Tradicionālas pastas mērces

no

Pasta ir viens no vienkāršākajiem ēdieniem, ko pagatavot. Skaidrs ir viens – mērce ir tā, kas šo ēdienu padara īpaši gardu un baudāmu. 

Itāļi neskopojas ne ar pastas veidiem, ne arī ar mērcēm. To ir tik daudz, ka katrai gada dienai varētu pagatavot citu pastas mērci. Šajā rakstā esam apkopojuši klasiskās mērces, kas zināmas katram pastas ekspertam.

Pastas mērču receptes:

Lai gardi!

Marinara – klasiskā tomātu mērce

Tradicionālas pastas mērces

Pašgatavota marinaras mērce ir gandrīz tikpat ātrs variants, kā iegādaties to veikalā un tā garšo neizmērojami labāk. Atliek vien sarūpēt kvalitatīvus produktus un ķerties pie darba.

Labākā recepte, kas palīdzēs pagatavot gardu, spilgti sarkanu, dzīvīgas garšas marinaras mērci, kas pagatavota tieši tā, kā tas ir Itālijas dienvidos (bez sviesta, bez sīpoliem), ir šajā receptē. Katliņa vietā iesakām izvēlēties pannu: ūdens ātri iztvaikos, tā kā tomāti tiks vienkāršāk un viendabīgāk pagatavoti, mērcei kļūstot biezai.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • Lielā burciņa konservētu tomātu (800g);
  • 70ml olīveļļas;
  • 7 ķiploka daiviņas, nomizotas un sasmalcinātas;
  • 1 mazs kaltēts čili pipars vai šķipsna čili pārslu;
  • 1 tējkarote sāls;
  • 1 liels svaiga bazilika lapu zariņš.

Pagatavošana

Pagatavošanas process soli pa solim.

1. Ievieto tomātus lielā traukā un samīci tos ar rokām. Tukšajā tomātu burkā ielej 1 glāzi ūdens un sakrati, lai iegūtu tomātu sulu. Pagaidām noliek malā. 

2. Lielā, bet pēc iespējas seklākā pannā uz vidējas uguns karsē olīveļļu. Kad tā ir sakarsusi, pievieno sasmalcināto ķiploku.

3. Tiklīdz ķiploks ir zeltaini apbrūnējis (neļauj tam piedegt), pievieno tam samīcītos tomātus. Tikai pēc tam pievieno tomātu mērci no burkas. Pievieno mērcei čili piparu vai pārslas un sāli. Maisi. 

4. Bazilika zariņu novieto pannas centrā kā zieda dekorāciju. Ļauj tam savīst un tikai tad to iemaisi mērcē. Karsē mērci, kamēr tā kļūst bieza un olīveļļa pannas apakšā ir pavisam tumši oranža. Tas notiks pēc aptuveni 15 minūšu mērces karsēšanas.

5. Pagaršo mērci. Pēc vajadzības pievieno vēl sāli. Bazilika kātiņu izņem no mērces.

Gatavs!

Alfredo mērce – krēmīgai pastai

Tradicionālas pastas mērces

Labākā mājās gatavotā Alfredo mērce ir bagātīga, krēmīga un pildīta ar ķiploku un parmezāna garšu. Šo Alfredo mērci ir viegli pagatavot un tā labi iet kopā ar jebkuriem taviem iecienītākajiem makaroniem.

Šī mērce izcili papildina jebkuru makaronu veidu un labākais ir tas, ka šīs mērces pagatavošanas laiks ir vien 5-10 minūtes. Šī recepte sniegs aptuveni 2 pilnas glāzes mērces. Balstoties uz to, cik krēmīgu tu vēlies savu pastu un cik cilvēkiem tiek gatavotas porcijas, daudzumu var arī dubultot.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • ½ glāzes sviesta;
  • 1 ½ glāzes krēmsiera;
  • 2 tējkarotes sasmalcināta ķiploka;
  • ½ tējkarotes kaltēta bazilika;
  • ½ tējkarotes sāls;
  • ¼ tējkarotes pipara;
  • 2 glāzes svaigi sarīvēta parmezāna siera.

Pagatavošana

Pagatavošanas process soli pa solim.

1. Pirmais solis ir izkausēt sviestu un krēmsieru palielā pannā uz zemas uguns. Svarīgi ir neļaut tai sākt vārīties, tikai izkausēt. Tam vajadzētu aizņemt aptuveni 2 minūtes.

2. Tālāk ar kuļamo slotiņu pannā iekult garšvielas un sasmalcināto ķiploku. Maisi aptuveni minūti, lai ķiploks vienmērīgi sacepjas.

3. Visbeidzot peivieno mērcei sarīvēto parmezāna sieru un maisi mērci līdz viss siers ir izkusis un mērce ir viendabīgi krēmīga.

Ja mērce nav pietiekami bieza, ļauj tai sabiezēt 2-3 minūtes pirms pasniegšanas. 

Gatavs!

Bazilika pesto – vasarīga garša

Tradicionālas pastas mērces

Pesto mērce pastas ēdienos (zināma arī kā pasta al pesto) ir lielisks abu ēdienu apvienojums. Tas ir labs veids, kā vasarā likt pie lietas visus svaigos dārza zaļumus. Un tiklīdz pesto ir gatavs, tā pielietošana ēdienos ir veids, kā pavisam ātri un vienkārši pagatavot vakariņas visai ģimenei.

Šajā receptē tu iemācīsies uztaisīt savu pesto mērci pats. Patiesībā tas nav tik grūti, kā sākumā varētu likties. Turklāt tas aizņem vien nieka 5 minūtes laika. 

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 2 glāzes svaiga bazilika;
  • ¼ glāzes grauzdētu ciedru riekstu;
  • 4-5 ēdamkarotes olīveļļas;
  • 1 tējkarote citrona sulas;
  • ½ glāze parmezāna siera;
  • ½ tējkarote sāls;
  • Neliela šķipsna piparu.

Pagatavošana

Pagatavošanas process soli pa solim.

1. Grauzdē ciedru riekstus. Ņem vērā, ka ciedru rieksti no brūniem uz sadeguši melniem var nokļūt mirkļa laikā. Tā kā šī ir visai padārga sastāvdaļa, grauzdē riekstus vērīgi, katras 30 sekundes tos apmaisot. Grauzdēšanas procesam vajadzētu aizņemt ne ilgāk kā 4-5 minūtes.

2. Kad tie ir gatavi, noņem tos no pannas un liec malā atdzesēt. Noliec atsevišķi aptuveni 2 tējkarotes ciedru riekstu servēšanai, savukārt pārējo ¼ glāzi ciedru riekstu daļu pēc nākošā soļa liksi blenderī.

3. Kamēr rieksti dzesējas, liec blenderī olīveļļu un baziliku. Blendē, līdz izveidojas viendabīga konsistence un viss ir vienmērīgi sasmalcināts. 

4. Pievieno blenderī esošajai masai riekstus, parmezāna sieru, sāli un piparus. Blendē visu kopā līdz izveidojas vēlamā konsistence. Rēķinies ar to, ka var rasties vajadzība pārtraukt blendēšanas procesu, ar lāpstiņu nokasīt visu no blendera sieniņām un turpināt blendēšanu.

5. Izvēlies konsistenci, kas tev iet pie sirds vislabāk. Dažiem patīk pesto mērce ar kraukšķīgiem gabaliņiem, savukārt citi dod priekšroku pavisam maigai un krēmīgai konsistencei. 

Ieteikumi maltītes pasniegšanai:

  • Sasmalcināts svaigais baziliks;
  • Svaigs parmezāns;
  • Ķiršu tomātiņi;
  • Balzamiko mērcē cepti dārzeņi;
  • Grilēta vista, lasis utt.

Gatavs!

Šo recepšu citādu versiju un vēl citas lieliskas receptes atradīsi rakstā Types of pasta sauce.

Lai garda maltīte un ātrs pagatavošanas process!

Komentēt