Biešu zupa – 4 interesantas receptes, kā to pagatavot

no

Biešu zupa ir iecienīts pusdienu un vakariņu ēdiens ne tikai Latvijā, bet arī  daudzās centrālās Eiropas un slāvu zemēs. Tā ir garšīga un veselīga, tās sastāvā ir daudz mums tik ļoti vēlamo dārzeņu, un tā ir arī salīdzinoši ekonomiska izmaksu ziņā.

Katrā mājā noteikti ir sava biešu zupas recepte, taču, lai tās baudīšana nekļūtu pārāk vienmuļa, parādīsim jums arī dažas mazāk zināmas biešu zupas variācijas.

Visas šīs receptes paredzētas parastai “mājas gatavošanai”, neaizņems daudz laika un būs pa spēkam arī cilvēkiem ar pavisam nelielu virtuves pieredzi. Ar nelielām korekcijām piemērojamas gan gaļēdājiem, gan veģetāriešiem.

Arī pie recepšu sastāvdaļām nav nepieciešams pieturēties pārāk strikti – ja kāda sastāvdaļa jums negaršo vai nav pieņemama, nelieciet to, vai aizstājiet ar citu. Tāpat, ja jums šķiet, ka zupā iederētos vēl kāda cita garša, droši eksperimentējiet!

Biešu zupas receptes:

Klasiskā biešu zupa mājas improvizācijā

Tik daudzās mājās iecienītās biešu zupas recepte patiesībā ir vienkāršota klasiskā ukraiņu boršča variācija. Lai pareizi pagatavotu klasisko boršču, virtuvē būtu jāpavada teju visa diena – daudzas stundas jāvāra buljons, atsevišķi jāapcep katra sastāvdaļa, un tā tālāk. Kādreiz jau ir vērts tā arī darīt, vienlaikus izbaudot šo dienu kā omulīgu ģimenes vai draugu kopā būšanas pasākumu.

Tomēr skaidrs, ka ikdienas vakariņām mums tik daudz laika nav, tādēļ parādīsim, kā šo veselīgo, dārzeņiem bagāto ēdienu pagatavot ātrāk un vienkāršāk, turklāt krietni samazinot oriģinālajā borščā pievienojamo taukvielu daudzumu.

Mūsu biešu zupa nebūs šefpavāra meistardarbs ar precīzi ievērojamiem sastāvdaļu gramiem un tehnoloģiskā procesa niansēm. Tā būs kā brīva improvizācija par biešu zupas tēmu, izmantojot tās sastāvdaļas, kas tobrīd vientuļi skumst ledusskapī – dažādu veidu gaļas gabaliņi, ruletes, kūpinājumi, desas, dārzeņi, tomātu mērces. Zupa katru reizi iznāks mazliet savādāka – nebūs garlaicīgi! Aicinām jūs arī eksperimentēt tālāk, pievienojot kādu sev mīļu sastāvdaļu vai garšvielu!

4 kārtīgām porcijām vajadzēs:

Jebkura veida gaļu vai gaļas izstrādājumus, jēlu vai apstrādātu – aptuveni 50 – 70 gramus uz katru ēdāju. Veģetārieši šo punktu izlaiž.

400 gr vārītu biešu, sagrieztas kubiņos vai rīvētas

2 lielus vai 3 mazākus burkānus

2 lielus vai 3 mazākus kartupeļus

300 gr svaigu kāpostu

200 ml tomātu mērces

1 litrs buljona vai 1 kubiņš

Garšvielām – galda etiķis, ķimenes, lauru lapa, kaltēti garšaugi pēc pašu izvēles

Kā pagatavot biešu zupu mājas gaumē

Iesākumā nelielā taukvielu daudzumā apcepam diezgan sīki sagrieztu gaļu, tad pievienojam ūdeni vai buljonu un sākam vārīt.

Dārzeņus sagriež kubiņos un pievieno pakāpeniski atkarībā no to vārīšanas ilguma ik pa 5 minūtēm – sāk ar burkāniem, seko kartupeļi, un visbeidzot – kāposti un bietes.

Pievienojam arī tomātu mērci un garšvielas, sāli pēc garšas, un no šā brīža vāram kādas 15 minūtes.

Ja šķiet, ka zupa ir par biezu, pievienojam vēl ūdeni. Ja pagaršojot šķiet par skābu, var pievienot ēdamkaroti cukuru vai medus – tas izbalansēs skābo garšu.

Zupas gatavību nosaka pēc burkāniem un gaļas, ja tā sākumā bijusi jēla – ja tie ir gana mīksti, varam celt galdā!

Pasniedz tradicionāli – ar skābo krējumu un zaļumiem.

Biešu zupa ar pupiņām un malto gaļu

Ļoti garda, sātīga biešu zupas variācija ar izteiksmīgu garšu, pēc kuras jutīsieties kārtīgi paēduši ilgu laiku. Mazliet atgādina daudzu latviešu iecienīto meksikāņu čili sautējumu.

Veģetārajā zupas versijā gaļu nepievieno, arī tāpat būs garšīgi!

4 porcijām vajadzēs:

400 – 500 gr vārītu rīvētu biešu

400 gr maltas liellopa gaļas

400 ml jeb vienu bundžiņu konservētu pupiņu

400 ml jeb vienu bundžiņu konservētu tomātu gabaliņos

1 lielu vai 2 mazākus burkānus, rīvētus

2 nelielus seleriju kātus

1 vidēju sīpolu

1 vidēju ķiploka daiviņu

Garšvielām – saldās vai asās paprikas pulveris, kumins, sinepju sēklas, kaltēta raudene, baziliks, timiāns jeb Vidusjūras maisījums  

Kā pagatavot biešu zupu ar pupiņām

Vispirms katliņā nelielā eļļas daudzumā apcep sakapātu sīpolu un ķiploku, pievieno gaļu, viegli apcep.

Tad pievieno pārējās sastāvdaļas, sāli un garšvielas un ūdeni “uz aci” – atkarībā no tā, cik biezu zupu vēlaties.

Uz lēnas uguns vāra 15 – 20 minūtes.

Pasniedz ar krējumu un zaļumiem. Nebija sarežģīti, vai ne ?

Biešu krēmzupa ar kazas sieru un valriekstiem

Šis neparastās biešu zupas recepte nedaudz atgādinās franču vai grieķu virtuves noskaņas. Lai gan interesanto garšas nianšu dēļ tā rada gandrīz vai restorāna sajūtu, tā ir patiešām vienkārši un ātri pagatavojama.

Šī zupa ir gana sātīga un vērtīgām uzturvielām bagāta, taču neradīs smaguma sajūtu. Lielisks ēdiens dienas noslēgumam.

4 porcijām vajadzēs:

500 gr vārītu biešu

1 lielu vai 2 mazus sīpolus

200 ml saldā krējuma – treknuma pakāpe pēc pašu ieskatiem

150 gr mīkstā kazas siera

80 gr valriekstu

50 ml sarkanvīna – nav obligāti, bet izcels garšu buķeti

Kā pagatavot biešu krēmzupu

Vispirms apcepam sakapātu sīpolu nelielā daudzumā olīveļļas.

Pievienojam sagrieztas vai sarīvētas bietes, sarkanvīnu, 2 glāzes ūdeni un pavāram 5 – 7 minūtes.

Aptuveni ¼ daļu riekstu un siera atliekam malā, tos pasniegsim kopā ar gatavo zupu, pārējo pievienojam zupai, vēl nedaudz pavāram.

Paralēli zupas gatavošanas procesam viegli apgrauzdējam pasniegšanai paredzēto riekstu daļu.

Pirms gatavošanas beigām pievienojam saldo krējumu, sāli un piparus pēc garšas, un visu sablenderējam.

Tas arī viss! Pasniedzot pievieno atsevišķi sieru un apgrauzdētos valriekstus.

Iesakām papildināt

Ja tomēr šķiet, ka ar zupiņu vien izsalkums nebūs remdēts, iesakām izmēģināt vēl kādu neparastu ēdienu kombināciju – šī zupa ļoti labi sader ar citu ātri un vienkārši pagatavojamu ēdienu – apceptām vistu akniņām.

Uz pannas vispirms apcep sagrieztu bekonu ar sīpolu, tad pievieno vistu akniņas, sāli, piparus un balzamiko etiķi. Cep, līdz gatavas.

Āzijas garšu iedvesmota biešu zupa

Šī biešu zupas recepte ir tapusi, brīvi improvizējot ar tobrīd mājās esošajiem produktiem. Rezultāts sanāca kā Eiropas un Āzijas virtuvju fusion, kur tradicionālais Eiropas sakņaugs biete pasniegts Āzijas virtuvei raksturīgās garšās.

4 porcijām vajadzēs:

400 gr vārītu rīvētu biešu

800 ml buljona – gaļas vai dārzeņu

400 gr jeb 1 iepakojums saldētu Āzijas stila pelmeņu – goyza, vonton vai tamlīdzīgu, pēc izvēles – ar gaļas vai veģetāru pildījumu

Garšvielas buljonam – ingvera sakne, citronzāle, etiķis, sojas mērce

Pasniegšanai – svaigi zaļumi, sezama sēklas, svaigs čili pipars

Kā pagatavot biešu zupu Āzijas gaumē

Zupas pagatavošana sākam ar buljonu. Ja jums ir iepriekš sagatavots dārzeņu vai gaļas buljons – ideāli, izmantojiet to! Ja ne, mierīgi var iztikt arī ar gatavajiem kubiņiem vai želeju. Pievienojam šķēlēs sagrieztu ingvera sakni, aptuveni 1 – 1,5 cm, citronzāles stiebru (ja ir), sojas mērci un etiķi – pa 2 ēdamkarotēm katru. Pavisam “pa smalko” būtu Āzijai raksturīgais rīsu etiķis, taču iesākumam derēs arī pats parastākais galda etiķis. Garšvielu daudzums pie buljona ir vairāk gaumes un sajūtu jautājums. Ja jums patīk izteikta, stipra ēdiena garša un šī nebūs pirmā tikšanās ar Āzijas virtuvi, lieciet vairāk. Ja neesat droši – sāciet ar pavisam nelielu daudzumu.

Buljonu vāra 7 – 10 minūtes, tad izņem ingveru un citronzāli, un pievieno vārītās rīvētās bietes un pakarsē vēl minūtes 3 līdz 5.

Tikmēr, vadoties pēc instrukcijām uz iepakojuma, strauji apcepam pelmenīšus. Ja mājās ir sezama eļļa, izmantojam to, tā pastiprinās Āzijas garšu sajūtu. Ja nav, tad ņemam to eļļu, ko parasti izmantojam visam – olīvu, rapšu vai kādu citu.

Pasniedzot lej bļodiņā zupu, virspusē iekārto apceptos pelmeņus, un visu bagātīgi pārkaisa ar sakapātiem svaigiem zaļumiem – lociņiem, kinzu, baziliku vai kas nu labāk garšo. Labi piestāvēs arī sezama sēkliņas un, ja draudzējaties ar asumu – sakapāta čili pipara pāksts.  

Iesakām arī pagatavot un nobaudīt arī:

Komentēt