Populārākie un Premium klases sieri pasaulē

no

Perfektas maltītes slepenā sastāvdaļa ir siers. Kausēts, sasmalcināts, sagriezts šķēlēs, siers ir atrodams dažādās variācijās. Daudzus interesē populārāki sieri, bet citiem novērtē elegantus un dārgus sierus, kas izpaužas ar plašu garšu buķeti. Lai vai kāda siera cienītāji mēs katrs esam, šajā rakstā izpētīsim abus.

Fakti par sieru

Sieru ražo no dažādu dzīvnieku piena, bet visbiežāk siera ražošanā izmanto govs, kazas un aitas pienu. Tomēr sieru var ražot arī no citu dzīvnieku piena, piemēram, bifeļu, jaku, ziemeļbriežu un pat kamieļu piena. Un visiem tiem ir atšķirīga garša un atšķirīga pieeja, kā tos apstrādāt.

Runājot par sieru, jāmin daži faktori, piemēram, cena. Siera cenu ietekmē daudzi aspekti, piemēram, izmantotā piena veids, ražošanas process, nogatavināšanas laiks, siera retums un pieprasījums pēc siera.

Sieriem ir dažādi stprumi, tie var būt viegli, vidēji stipri, asi. Sieriem ir arī dažādas garšu buķetes, tie var būt riekstaini, kūpināti vai pat garšot pēc sēnēm. Tomēr visvieglāk nodalāmais faktors ir popularitāte. Daži zināmākie un biežāk sastopamie sieri ir :

  • Šveices ;
  • Grila siers
  • Mozzarella ;
  • Parmezāns ;
  • Čedaras ;
  • Brie ;
  • Camembert ;
  • Gouda ;
  • Feta ;
  • Zilais siers ;
  • Provolone.

Populārākie sieri

Siers ir jau gadsimtiem ilgi iecienīts ēdiens, un visā pasaulē ir pieejams plašs siera šķirņu klāsts. Par to, kuri ir tie populārākie un atrodas katram ledusskapī, lasi tālāk.

Šveices siers

Šveices siers

Šveices siers ir Šveices izcelsmes siera veids, kas pazīstams ar savu īpatnējo izskatu un garšu. Tas ir vidēji ciets siers, kas parasti ir gaiši dzeltens ar lieliem caurumiem (tā dēvētajām “acīm”) visā siera masā.

Šveices sieru ražo no govs piena, un tam ir ļoti maiga, riekstaina garša. Siera caurumiņi veidojas fermentācijas procesā izdaloties ogļskābās gāzes gāzei, kas pēc tam iesprostojas sierā. Šveices sieru parasti izmanto sviestmaizēs, kā arī fondī, pīrāgos un citos iespējamos ēdienos. Tas ir arī populārs uzkodu siers, ko var pasniegt kopā ar augļiem kā vīnogas, vīģes, melone, lieliski iederēsies arī krekeri vai rieksti.

Grila siers

Grilla siers

Grila siers ir Vidusjūras stila grilēšanas siers. Tas ir diezgan līdzīgs haloumi sieram. Siers ir pusciets, nenogatavināts siers, kura izcelsme ir Kipra. Siera kušanas temperatūra ir augsta, tāpēc tas ir piemērots grilēšanai vai cepšanai. Parasti to gatavo no kazas un aitas piena vai dažkārt arī govs piena, un tam ir sāļa un pikanta garša.

Tikai daži pilieni eļļas pēc jūsu izvēles, maizes šķēle, grilēts siers un jums tapusi brīnišķīga uzkoda. Labākais grilētais siers noteikti ir atrodams piensaimniecībā “Sērenes piens“, kas ir pilnveidojusi savu recepti patiesi apbrīnojamu sieru pagatavošanai. “Sērenes piens” piedāvā daudzus sierus, ieskaitot, Akkawi siers, kas ir līdzīgs mocarellas sieram.

Mocarella

Mocarella

Mocarella ir pusmīksts, balts siers ar maigu garšu, kura izcelsme ir Itālija. Tradicionāli sieru gatavo no bifeļu piena, taču to var pagatavot arī no govs piena.

Ir vairāki mocarellas siera veidi:

• Svaiga mocarella, ko ražo no govs piena;
• Mocarella ar zemu mitruma saturu, kurai ir cietāka konsistence ;
• Bifeļu mocarella, ko ražo no ūdens bifeļu piena. Tā ir pikanta, mīksta un krēmīga ;
• Kūpināta mocarella ir ar dūmu garšu ;
• Burrata ir svaigs itāļu siers, ko gatavo no mocarellas un krējuma. Tam ir mīksts, krēmīgs vidus un maiga garša.

Mocarellu var izmantot dažādos ēdienos, tostarp picā, lazanjā un salātos. Mocarellas sieram parasti ir augsts mitruma saturs un stingra konsistence. Svaigu mocarellu bieži pārdod bumbiņu vai klucīšu veidā, un to var atrast lielākajā daļā veikalu.

Parmezāns

Parmezāns

Parmezāns ir ciets, graudains siers. Parasti to nogatavina vismaz 12 mēnešus. Parmezāna sieru ražo no govs piena, tam ir spēcīga, sāļa un riekstaina garša. To parasti izmanto itāļu virtuvē, lai piešķirtu garšu tādiem ēdieniem kā makaroni, risoto un salāti.

Siera ražotāji parmezānu uzglabā īpašā vidē ar kontrolētu mitrumu un temperatūru, kas rada ideālus apstākļus parmezānam raksturīgā aromāta un garšas veidošanai. Parmezāns ir dabiski sāļš un ass, jo tajā ir liela glutamāta koncentrācija. Nogatavināšanas procesā siera fermenti noārda olbaltumvielas un atbrīvo brīvo glutamātu, kas pastiprina visas garšas nianses.

Čederas siers

Čederas siers

Čedaras siers ir ciets, dzeltenas līdz oranžas krāsas siers, kas ir plaši populārs. Siers ir cēlies no Anglijas ciemata Čedara, Somersetas štatā. To ražo no govs piena. Dažādās šķirnēs var izmantot arī kazas vai aitas pienu.

Čedaras sieru var arī dažādi ilgi izturēt, un, jo ilgāk tas izturēts, jo izteiktāka kļūst tā garša un konsistence. Jauns Čedaras siers parasti ir maigs un krēmīgs, bet nogatavinātam Čedaras sieram var būt asāka, riekstu garša. Čedaras sieru plaši ražo un lieto arī ārpus Apvienotās Karalistes, jo īpaši Amerikas Savienotajās Valstīs, Kanādā un Austrālijā.

Premium klases sieri

Augstākās klases jeb premium klases sieri ierasti ir daudz dārgāki, izteikti augstākās kvalitātes. Siera cenu var ietekmēt tādi faktori kā siera retums, ražošanas process, sastāvdaļu kvalitāte. Dažu dārgu sieru piemēri ir nogatavināta Gouda, Parmigiano-Reggiano, Rokfors un ar trifelēm pildīti siers.

Parmigiano-Reggiano

Parmigiano-Reggiano

Mēs jau noskaidrojām, ka parmezāns ir diezgan populārs un to bieži vien pat uzskata par vienu no dārgākajiem siera veidiem. Parmigiano-Reggiano cena var atšķirties atkarībā no vairākiem faktoriem, tostarp no siera vecuma, ražošanas procesa un izcelsmes. Parasti vecāks “Parmigiano-Reggiano” ir dārgāks, jo tas ir izturēts ilgāku laiku un tam ir sarežģītāka garša. Turklāt “Parmigiano-Reggiano”, kas ražots ar tradicionālām metodēm, piemēram, no govīm, kuras baro ar vietējo zāli un sienu.

Parmigiano-Reggiano sieru parasti nogatavina vismaz 12 mēnešus, taču atkarībā no vēlamās garšas un konsistences to var nogatavināt daudz ilgāk. Daži Parmigiano-Reggiano sieri tiek izturēti 18 mēnešus, 24 mēnešus vai pat ilgāk.

Interesants fakts: lai parmezāna sieru varētu saukt par “Parmigiano Reggiano”, tam jābūt ražotam saskaņā ar stingriem noteikumiem.

Rokfors

Rokfors

Rokforas siers parasti tiek uzskatīts par dārgāku nekā daudzi citi sieri. Cenas atšķiras atkarībā no tādiem faktoriem kā reģiona, kurā tas iegādāts, siera kvalitātes, izejmateriāliem. Tomēr parasti Rokforas siers tiek uzskatīts par augstākās kvalitātes sieru.

  • Rokforas sieru ražo no 100% aitas piena, kas ir dārgāks piena avots nekā govs piens.
  • Rokforas sieru vismaz trīs mēnešus nogatavina dabiskās alās, kas nodrošina unikālu un atšķirīgu garšu, ko nevar atkārtot citos siera ražošanas apstākļos.
  • Rokforas siera ražošanas process tiek stingri kontrolēts un, lai sieru varētu uzskatīt par īstu Rokforas sieru, tam jāatbilst stingriem standartiem. Šis kvalitātes kontroles līmenis nodrošina, ka ar Roquefort nosaukumu pircēja rokās nonāks labākais un garšīgākais Rokfors.
  • Rokforas sieram ir aizsargāts cilmes vietas nosaukums (ACVN), kas nozīmē, ka to var ražot tikai noteiktā Francijas ģeogrāfiskajā reģionā, izmantojot īpašas metodes.

Comté

Comté

Comté ir tipisks franču siers. Šo puscieto sieru ražo no govs svaigpiena un tas tiek nogatavināts vismaz 4 mēnešus. Tam ir riekstu, sviestaina garša, un to bieži izmanto kulinārijā vai izkārto un siera un augļu šķvjiem. Comté ir universāls siers, ko var izmantot dažādos ēdienos, tostarp sviestmaizēs, pīrāgos, gratīnās un zupās.

Tête de Moine

Tête de Moine

Tête de Moine ir ļoti neparasts siers un to pasniedz neparastā manierē. Tas ir Šveices siera veids, ko tradicionāli ražo Jura kalnu reģionā Šveicē. Nosaukums “Tête de Moine” franču valodā nozīmē “mūka galva”, un siera nosaukums radies tāpēc, ka to sākotnēji gatavoja mūki šajā reģionā.

Tête de Moine” ir pusciets, cilindriskas formas siers, ko ražo no govs svaigpiena. Tam ir krēmīga, sviestaina garša ar nedaudz riekstu garšu un stingru konsistenci. Tête de Moine” siera unikāla īpašība ir tā pasniegšanas veids: tradicionāli to nokasa plānās un maigās rozetēs, izmantojot īpašu instrumentu, ko sauc par “girolle”. Šāds pasniegšanas veids uzlabo siera garšu un aromātu, kā arī nodrošina elegantu noformējumu.

Ceru, ka Jums patika mūsu raksts. Ja esatiegādājies kādu no minētajiet sieriem un plānojat to izmantot maltītē, iesakām izlasīt rakstu Tradicionālas pastas mērces.

Komentēt