Top 5 vasaras aukstās zupas

no

Vasara ir tas laiks, kad sevi jālutina ar garšīgiem, veselīgiem, svaigiem un vitamīniem bagātiem ēdieniem. Un šajās karstajās dienās ikvienam prasās baudīt tieši aukstus ēdienus vai aukstās zupas.

Aukstā zupa būtu viens no pirmajiem ēdieniem, kas nāk prātā jebkuram latvietiem, kad iedomājamies par atsvaidzinošu vasaras maltīti. Turklāt, vasaras sezonas laikam ir savas priekšrocības- beidzot var izbaudīt pašu audzētos zaļumus un dārzeņus.  

Tāpēc mēs piedāvājam piecas dažādas un veselīgas aukstās zupas receptes.

Raksta saturs:

1. Klasiskā aukstā zupa ar bietēm

biešu zupa

Sastāvdaļas:

  • 1 garš gurķis
  • 3 olas
  • Buntīte lociņu
  • Buntīte diļļu
  • 3 l kefīra
  • Sāls, pipari un sinepes
  • 0,8 l burciņa marinētu (mājās) biešu

Pagatavošana:

1. Olas novāra, nomizo un sarīvē.

2. Gurķi sagriež salmiņos.

3. Dilles un lociņus smalki sasmalcina.

4. Visu sajauc kopā ar marinētajām bietītēm, visam klāt lej kefīru. Pēc garšas liek sāli, piparus un sinepes.

Ja zupa ir par biezu, var pievienot novārītu aukstu ūdeni.

Ja esi iecienījis tieši aukstās zupas ar bietēm, ielūkojies mūsu rakstā- Biešu zupa – 4 interesantas receptes, kā to pagatavot.

2. Avokado aukstā zupa ar valriekstiem

avokado aukstā zupa

Sastāvdaļas:

  • 500ml jogurta bez piedevām
  • 2 saujas valriekstu
  • 2 gatavi avokado
  • 500ml ūdens
  • 2 redīsi
  • Pussauja bazilika
  • Pāris lapiņas piparmētras
  • 5 ēdamkarotes eļļas 
  • Nedaudz olīveļļas vai sviesta
  • 1-2 ēdamkarotes balzametiķia vai ābolu etiķa
  • Sāls un pipari

Pagatavošana:

1. Uz pannas nelielā daudzumā sviesta vai olīveļļas apgrauzdē valriekstus. Tad pieber nedaudz sāls un melnos piparus.

2. Grauzdētos riekstus sablenderē kopā ar baziliku un avokado. Blenderējot pamazām lej klāt olīveļļu, līdz izveidojas bieza masa.

3. Visam pielej apmēram puslitru ūdens un kārtīgi samaisa. Pēc tam visam piejauc klāt jogurtu.

Zupu pasniedz atdzesētu kopā ar plānās šķēlēs sagrieztiem svaigiem redīsiem, balzametiķa pilieniem un svaigām piparmētru lapiņām.

3. Aukstā zupa ar garnelēm un gurķiem

garneles zupa vasarai

Sastāvdaļas:

  • 2 garie vai 3 vidēja lieluma gurķi
  • 1 buntīte dilles
  • 250g garneles – vārītas un attīrītas
  • 800ml kefīrs
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas
  • Sāls, cukurs, pipari pēc garšas

Pagatavošana:

1. Gurķus sarīvē, pievieno sāli pēc garšas, tad gurķis sāks suloties. Gurķu sulu nospiež un atlej.

2. Sakapā dilles, tās pievieno sarīvētajam gurķim, pieliek arī vārītas un attīrītas garneles.

3. Tad pielej kefīru, olīveļļu, vēlreiz pievieno sāli, cukuru un piparus pēc garšas. Tad visu kārtīgi samaisa. 

Ja vēlies zupu šķidrāku, var pieliet klāt notecināto gurķu sulu. 

4. Aukstā jogurta zupa

jogurts

Sastāvdaļas:

  • 1 l lauku piena Biolakto bezpiedevu jogurts
  • Gurķumētra
  • Raudene
  • Maurlociņi
  • Jaunās biešu lapiņas
  • Kroku kreses
  • Rukola jeb aragula
  • Upeņu lapiņas
  • Pūķgalves zariņš
  • Dilles
  • Barbareja
  • Piparmētras lapiņas
  • Kartupeļi
  • Svaigs gurķis, marinēti gurķi, kabači un patisoni
  • Lazdu rieksti
  • Linsēklas

Pagatavošana:

1. Māla bļodā ielej nepieciešamo jogurta daudzumu. Tad nomizo svaigu gurķi, sarīvē un pievieno jogurtam.

2. Sīki sagriež marinētu gurķi, kabačus un patisonus, ber bļodā ar jogurtu. Pikantumam pielej arī nedaudz gurķu marinādes. 

3. Sīki sagriež visus zaļumus, ber bļodā un tās saturu labi samaisa. 

4. Tad uz pannas viegli apgrauzdē lazdu riekstus. Atdzesē, noberž miziņas, ber smalcinātājā, samaļ un tad ber bļodā ar jogurtu, dārzeņiem un zaļumiem. 

5. Kafijas dzirnaviņās samaļ linsēklas un pievieno zupai. Ja nepieciešams, pieber sāli.

6. Visas sastāvdaļas kopā labi samaisa. Zupai vismaz pusstundu ir jāievelkas.

7. Paralēli nomizo kartupeļus, tos pārgriež uz pusēm un ber katlā ar verdošu ūdeni.Pieliek kaltētus diļļu ziedus, pāris mazu sīpoliņu un pieber neduadz sāls. Kartupeļus vāra mīkstus un nokāš. 

Jogurta auksto zupu pārkaisa ar sīki sakapātām dillēm un pasniedz ar karstiem vārītiem kartupeļiem. 

5. Dzelteno tomātu aukstā zupa

tomāti

Sastāvdaļas:

  • 1kg dzelteno tomātu
  • 1-2 šķēles baltmaizes
  • Sauja svaiga bazilika                                                                   
  • 1 laims 
  • 2 seleriju kāti 
  • 3 daiviņas ķiploka
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas
  • 200 ml ūdens
  • Sāls un pipari 

Pagatavošana:

1. Noskalo tomātus un seleriju kātus, sagriež tos nelielos gabalos un liek blendera krūzē.

2. Pievieno ķiploka daiviņas, garšaugus, laima sulu un ūdenī izmērcētas maizes šķēles.

2. Visu samaļ viendabīgā konsistencē.

Zupai beigās pievieno olīveļļu, sāli un piparus pēc garšas.

Ceram, ka esam tevi iedvesmojuši pamēģināt, kādu jaunu aukstās zupas recepti.
Ja ir vēlme izbaudīt, kādu citu no aukstajām uzkodām vai pamēģināt, kādu jaunu šašlika recepti, iesakām ielūkoties mūsu rakstos- Iecienītākā rasola recepte un Šašlika marināde – receptes tavai gaumei.

Komentēt