Kādu vīnu dzert pie ēdiena

no

Nereti vīns tiek izvēlēts kā vakariņu papildinājuma dzēriens, kas lieliski spēj izcelt ēdiena garšu. Zināms, ka tādās valstīs kā, piemēram, Itālijā gandrīz neviena maltīte nav iedomājama bez vīnu klātbūtnes un to drīkst malkot jau no visai agra vecuma. 

Lai spētu piemeklēt savai maltītei piemērotāko vīnu ir jābūt labām zināšanām. Ne velti restorānos tiek algoti labākie vīnziņi, lai spētu piemeklēt atbilstošākos vīnus konkrētiem ēdieniem. 

Lai arī mācīties ko jaunu vienmēr ir labi un noteikti iesakām pilnveidoties un, ja ir vēlme, kļūt par vīnzini, tas nav obligāti nepieciešams. Lai spētu piemeklēt savam ēdienam piemērotu vīnu ir jāzina daži triki. Šajā rakstā vairāk par tiem, kā arī raksta noslēgumā noskaidrosim, vai tiešām vīns var būt veselīgs.

Raksta saturs:

Ieteikumi, izvēloties vīnu pie ēdiena

vīnu ieteikumi

Lūk, apkopojām dažus ieteikumus, kas tev noteikti palīdzēs saprast, kurā virzienā skatīties un kādu vīnu vislabāk meklēt.

Izvēlies to, kas tev garšo

Pirmais padoms ir gaužām vienkāršs un pašsaprotams, tomēr tas noteikti ir jāpatur prātā jebkurā gadījumā. Sāc ar to, ka tu pārzini savas iecienītākās garšas. No tā arī var sākt prātot – kādi ēdieni tev vakariņās ir visbiežāk, vai tu labprātāk izvēlies skābu vai saldu garšu utt.

Tāpat ir jāpatur prātā tas, ka vīns tev neļaus iemīlēt ēdienu, kas tev līdz šim nav garšojis. Lai arī vīna uzdevums ir komplementēt ēdienu, tā misija tomēr ir izcelt ēdiena garšu. Ja tev konkrētā maltīte nav garšojusi iepriekš, tā noteikti tev negaršos arī ar īpaši piemeklētu vīnu. 

Ir labi, ja vīns un ēdiens nāk no viena reģiona

Ne vienmēr ir laiks, lai varētu ilgi filozofēt par vīna izvēli. Iet, domāt, skatīties un pētīt, cik tad nu saderīgs tas būs ar vakariņās pagatavoto pastu. Tad viens vienkāršs padoms, kas var izglābt, ir ņemt palīgā ģeogrāfiju. 

Ja vakariņās tiek izvēlēts itāļu ēdiens, tad pieturies pie itāļu vīna. Tāpat ar Francijas, Argentīnas, Spānijas u.c. vīniem.

Īpaši, ja maltīte sastāv no visai klasiskām konkrētās valsts virtuves garšām. Tad jau tiek paredzēts, ka šie vīni ir tikuši atlasīti ar meistarību un ņemot vērā konkrētas garšu paletes.

Vīnam ir jābūt saldākam par pasniegto ēdienu

Vispārīgs likums, ko ir vērts ievērot, ir sekojošs – vīnam ir jābūt saldākam par pasniegto ēdienu. Tikai tad pāris būs izdevies un maltīte būs baudāma. Pretējā gadījumā, ja vīns nav saldāks par ēdienu, abas garšas kopā var kļūt rūgtas vai skābas. 

Vīnam noteikti ir jābūt saldākam par pasniegto maltīti, kas, starp citu, attiecas arī uz desertiem.

Izvēlies vīnu balstoties uz gaļas veidu

Vīnu var izvēlēties arī balstoties uz to, kas šovakar tiek pasniegt vakariņās. Tas it īpaši attiecas uz gaļas vai zivju ēdieniem, jo ir likumsakarības, kas strādā gandrīz vienmēr.

Triks, ko atcerēties – sarkanie vīni saderēs ar liellopa gaļu, savukārt baltie vīni labāk saderēs ar vistas gaļu vai zivīm. Protams, tu teiksi, ka tas izvēli neatvieglo. Ja šodien vakariņās ir sulīgs cepetis, tad joprojām ir desmitiem sarkanvīnu, no kā izvēlēties. Taču zināt, ka nepieciešams ir tieši sarkanvīns, jau ir liels solis pareizajā virzienā. 

Par to, kā izvēlēties vīnu vēl precīzāk, lasi raksta turpinājumā.

Ierastākās vīnu un ēdienu kombinācijas

vīns

Lai nedaudz atvieglotu izvēli, esam apkopojuši ierastākās vīnu un maltīšu kombinācijas. Šie ieteikumi balstīti uz populāriem vīniem, kas parasti ir visai brīvi pieejami. 

Piemērotos vīnus esam apkopojuši arī balstoties uz vakariņu galveno sastāvdaļu – izvēlies savējo un atrodi lielisku vīna saderību!

Izvēlies balto vīnu pie vistas gaļas

Kāds izteiksmīgs baltais vīns pie vistas gaļas ir tradicionāla izvēle ar kuru visticamāk veidosies laba saderība. Grilētai gaļai piestāvēs, piemēram, vīns Chardonnay, bet tādai, kas tiek pasniegta ar bagātīgu mērci, piemēram, vīns Cabernet Sauvignon. 

Cūkgaļai piemērotu vīnu izvēlies pēc tās pagatavošanas veida

Cūkgaļas ēdieniem piemērots vīns ir jāizvēlas atbilstoši tam, kādā veidā gaļa ir pagatavota un ar ko tā ir kombinēta maltītē. Vairums gan sarkano, gan balto vīnu labi saderēs ar cūkgaļu. 

Lūk, dažu populārāko šādu ēdienu un vīnu kombinācijas: cūkgaļas karbonāde ar Chardonnay vīnu vai Sauvignon Blanc vīnu; barbekjū ribiņas ar Rosé, Riesling vai Zinfandel vīniem; šķiņķis – Riesling, Vouvray vai Merlot, bet cūkgaļas fileja itin labi saderēs ar Pinot Noir, Tuscan vai Chianti vīniem.

Vīni, kas piestāv liellopam, jēram un zivīm

Liellops un jēra gaļa labi saskanēs ar tādiem sarkanajiem vīniem, kā Shiraz vai tā sajaukumu ar Cabernet. Ieteicams izvēlēties arī tādus vīnus kā Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah vai Pinot Noir.

Zivīm un jūras veltēm piestāvēs tādi vīni kā Chardonnay, Riesling, Pinot Grigio vai Sauvignon Blanc.

Asiem ēdieniem saldāki vīni

Asiem ēdieniem ieteicams izvēlēties saldākus vīnus, jo tie palīdzēs ātrāk mazināt “degšanu mutē”. Sauvignon Blanc derēs mazliet asiem ēdieniem, bet ar asām garšvielām bagātām maltītēm labi piestāvēs Merlot vai Riesling.

Savukārt, ēdieniem, kas satur daudz tomātu, tostarp picai un spageti, piestāvēs Sangiovese, Zinfandel, Pinot Grigio vai Albarino (pēdējais jo īpaši labi saderēs ar gaspačo).

Siers un vīns

Cietajiem sieriem vislabāk piestāvēs, piemēram, Shiraz vīns, zilajam sieram – saldie vīni, bet mīkstajiem sieriem  (tostarp smērsieriem, brī un camembert) – sausie vīni, kā Riesling vai Marsanne, arī rozā un dzirkstošie vīni. 

Kazas siera klasiskais pārinieks ir Sauvignon Blanc vīns. Ar spēcīgu aromātu apveltītajiem sieriem ir jāizvēlas saldāki vīni kā, piemēram, Gewürztraminer vai kāds portvīns.

Saldajiem ēdieniem deserta vīni

Saldajiem ēdieniem ir jāizvēlas atbilstoši deserta vīni. Jāatceras, ka vīnam ir jābūt saldākam par desertu. Tā kā jau jāgatavojas skatīties uz pavisam saldajiem vīniem.

Lūk, daži ieteikumi: vaniļas kūkas sapasēs ar Riesling vai dzirkstošajiem vīniem, desertus ar augļiem un garšvielām (kanēli), piemēram, ābolu pīrāgu var pasniegt kopā ar baltvīniem vai rozā šampanieti. Savukārt desertiem ar šokolādi un karameli piestāvēs sarkanie vīni, tostarp Pinot Noir un Australian Shiraz, kā arī