Daudzi cilvēki jaunu gadu iesāk ar apņemšanos uzlabot dzīvi, piepildīt vecus sapņus, iet uz sporta zāli… un, protams, ēst veselīgi! Viens no lielākajiem klupšanas akmeņiem ir kārumi, no kuriem kārtīgam saldummīlim atteikties ir īsts izaicinājums. Izklausās pazīstami? Tam ir risinājums – aizstāj neveselīgo ar veselīgo, bet neatsakies no saldās garšas!
Enerģijas bumbiņas
Dateļu bumbiņas ir lielisks našķis, lai sniegtu ķermenim papildus enerģiju. To pagatavošana ir viegls process, kura laikā var eksperimentēt ar dažādām sastāvdaļu variācijām. Svarīgs aspekts, izvēloties dateles, lai tās būtu mīkstas un sulīgas. Ja dateles tādas nav, tās var vispirms izmērcēt ūdenī. Šis našķis ir vērtīgs mūsu organismam – tajā ir proteīns, šķiedrvielas un labie tauki.
Nepieciešamās sastāvdaļas
- 100 grami mandeles
- 14 gb dateles
- 2 ē.k. zemesriekstu sviests
- 1 ē.k. nesaldināts kakao
Pagatavošana:
Samal dateles un mandeles, līdz tās pārvēršas viendabīgā masā. Pievieno zemesriekstu sviestu un kakao un turpini malšanu. Ar rokām no masas virpini mazas bumbiņas – no šīs receptes tev izdosies apmēram 20 kārumi.
Šīs enerģijas rezerves vari uzglabāt ledusskapī līdz vienai nedēļai vai sasaldētas līdz pat trim nedēļām.
Mellenes jogurta glazūrā
Vasarīgs kārums, kura pamatā ir tikai divas sastāvdaļas! Mellenes rūpējas par asinsvadu veselību, tās ir bagātas ar cinku, kāliju un A vitamīnu. Jāpiebilst, ka saldinātajos jogurtos ir daudz cukura, tāpēc veselīgāka izvēle būs bezpiedevu jogurti.
Nepieciešams:
- cepampapīrs
- cepeškrāsns panna (vai cits liels, līdzens trauks; tam jāietilpst saldētavā!)
- zobu bakstāmais kociņš
- mellenes
- jogurts pēc izvēles
Pagatavošana:
Ieklāj cepeškrāsns pannā cepampapīru. Notīri un nomazgā mellenes, tad uzdur ogu uz zobu bakstāmā kociņa un mērcē jogurtā, kociņu kārtīgi grozot. Liec melleni uz izklātā cepampapīra. Aizpildīto pannu liec saldētavā vismaz uz vienu stundu.
Kūka krūzē
Šo ir vērts izmēģināt kaut viegla, gastronomiska eksperimenta vārdā. Pavisam tālu no klasiskās kūkas – šai kūkai nav miltu, to pagatavo krūzē un cep mikroviļņu krāsnī. Un rezultātā ir pavisam gards, bezgrēcīgs našķis!
Nepieciešams:
- 1 banāns
- 1 ola
- 2 ē.k. zemesriekstu sviests (var izmantot citu riekstu krēmu)
- 1/4 tējkarotes cepamais pulveris
- šķipsniņa kanēlis (pēc izvēles)
Pagatavošana:
Krūzē saspaida banānu, tad pievieno pārējās sastāvdaļas un kārtīgi samaisa. Krūzi ievieto mikroviļņu krāsnī uz aptuveni 2 minūtēm. Atdzesē un ēd!