7 pārtikas produkti imūnsistēmas stiprināšanai

no

Mūsu imūnsistēmai ir izšķiroša nozīme ķermeņa aizsardzībā pret slimībām un infekcijām. Spēcīgu imūnsistēmu var uzturēt, izmantojot sabalansētu uzturu, kas bagāts ar būtiskām uzturvielām. Tas ir ievērojams solis imūnsistēmas stiprināšanai.

Daži pārtikas produkti izceļas kā “super produkti”, jo tie ir bagātināti ar uzturvielām, vitamīniem un sniedz lielisku ieguvumu mūsu organismam. 

Mellenes

Mellenes ir pildītas ar antioksidantiem, īpaši flavonoīdiem, piemēram, antocianīnu, kas, kā pierādīts, uzlabo imūnsistēmu. Tās satur arī vitamīnus C un A, kā arī mangānu, uztura šķiedrvielas un vairākas vielas, kas nodrošina pretiekaisuma īpašības. Mellenes tiek izmantotas arī dažādos skaistumkopšanas produktos, tādos kā ķermeņa losjoni un atsvaidzinātāji, piemēram, Bom Dia Jet Set.

Augsts antioksidantu saturs palīdz neitralizēt brīvos radikāļus, samazinot oksidatīvo stresu un iekaisumu. Regulāra melleņu lietošana ir saistīta ar uzlabotu imūnreakciju un samazinātu infekciju risku.

Padomi lietošanai – pievienojiet mellenes savām brokastu pārslām, jogurtam vai kokteiļiem. Tās var būt arī lielisks papildinājums salātiem vai mellenes var baudīt kā uzkodas.

Ķiploki

Ķiploki satur alicīnu, kas pazīstams ar savām spēcīgajām ārstnieciskajām īpašībām. Tas ir arī bagāts ar vitamīniem C un B6, selēnu un mangānu. Alicīns uzlabo imūnsistēmas spēju cīnīties pret saaukstēšanos un infekcijām. Ķiploku pretiekaisuma un pretmikrobu īpašības atbalsta cilvēku imūno veselību.

Padomi lietošanai  – ķiplokus iespējams iekļaut ēdiena gatavošanā, pievienojot tos zupām, sautējumiem un mērcēm. Grauzdētus ķiplokus var izmantot dažādām uzkodām, lai uzlabotu ēdiena garšu, kā arī noteikti nedrīkst aizmirst par ķiploku grauzdiņiem, kas ir lieliska un garda uzkoda.

Spināti

Spinātiem ir augsts A, C un E vitamīnu sastāvs, kā arī folātu, dzelzs un magnija līmenis. Šīs vielas ir svarīgas imūnsistēmas darbībai. C vitamīns uzlabo balto asins šūnu spēju cīnīties pret infekcijām, savukārt A vitamīns ir būtisks veselīgas ādas un gļotādu uzturēšanai, kas ir mūsu pirmā aizsardzības līnija pret patogēniem.

Padomi lietošanai  – pievienojiet spinātus salātiem, smūtijiem un omletēm. Tos var arī tvaicēt, sautēt vai pievienot zupām.

Mandeles

Mandeles ir lielisks E vitamīna, magnija un šķiedrvielu avots. Tās satur arī veselīgus taukus un olbaltumvielas. E vitamīns ir spēcīgs antioksidants, kas atbalsta imūnsistēmu, aizsargājot šūnas no bojājumiem. Regulāra mandeļu lietošana var palīdzēt saglabāt imūno līdzsvaru un mazināt iekaisumu.

Padomi lietošanai  – lietojiet mandeles kā uzkodas, pievienojiet tās auzu pārslu putrai vai izmantojiet kopā ar maizes izstrādājumiem. Mandeļu sviests ir ne tikai veselīgs, bet arī barojošs un patiešām garšīgs.

Ingvers

Ingvers satur vielas ar spēcīgu pretiekaisuma un antioksidantu iedarbību. Tas ir arī bagāts ar vitamīniem un minerālvielām, piemēram, C vitamīnu, magniju un kāliju. Ingvers uzlabo imūnsistēmu un palīdz cīnīties ar iekaisumu un oksidatīvo stresu, kā arī, atbalsta elpceļu veselību, padarot to par lielisku dabisko ieroci, lai cīnītos pret saaukstēšanos un gripu.

Padomi lietošanai  – pievienojiet svaigu ingveru tējām, smūtijiem un kartupeļiem. Ingveru var izmantot arī cepšanā vai kā garšvielu sāļos ēdienos. Pēdējo gadu laikā popularitāti ir guvuši ingvera “šoti”, kas piedāvā koncentrētu ingvera devu mazā pudelītē.

Brokoļi

Brokoļi ir bagāti ar A, C un E vitamīniem, kā arī šķiedrvielām un antioksidantiem, piemēram, sulforafānu. Augsts vitamīnu saturs atbalsta imūno veselību, uzlabojot organisma spēju atvairīt infekcijas. Sulforafāns uzlabo imūno aizsardzību, veicinot antioksidantu aktivitāti.

Padomi lietošanai  – pievienojiet brokoļus salātiem, kartupeļiem un makaronu ēdieniem. Tos var arī tvaicēt, grauzdēt vai sablenderēt zupās. Brokoļi ir daudzpusīgi un šo dārzeni ir patiešām viegli iekļaut ikdienas ēdienkartē.

citrusaugli imunsistemai

Citrusaugļi

Citrusaugļi, piemēram, apelsīni, citroni, laimi un greipfrūti, satur daudz C vitamīna, flavonoīdu un šķiedrvielu. C vitamīns ir būtisks imūnsistēmas darbībai, stimulējot balto asins šūnu veidošanos un uzlabojot to spēju cīnīties ar infekcijām. Flavonoīdi nodrošina papildu antioksidantu un pretiekaisuma iedarbību.

Padomi lietošanai  – lietojiet citrusaugļus svaigus, sulās vai salātos un desertos. Citrona vai laima sulas pievienošana ūdenim ir vienkāršs veids, kā uzņemt nepieciešamo vitamīnu devu.

Vairāk par veselīgu pārtiku var izlasīt šajos rakstos:

Šo produktu iekļaušana savā uzturā noderēs imūnsistēmas stiprināšanai. Sabalansēts uzturs, kas bagāts ar dažādām vērtīgām uzturvielām, kā arī veselīgs dzīvesveids uzlabos pašsajūtu un palīdzēs organismam stāties pretī jebkādiem izaicinājumiem.

Komentēt